ISTORIC
  La 12 noiembrie 1925 s-a infiintat Societatea Anonima Romana "Anglia". Utilajele au fost aduse din strainatate, o parte din ele chiar de pe teritoriul Rusiei. La acea data intregul capital al societatii era englezesc. Anul 1938 a reprezentat o perioada de varf in ceea ce priveste productia, capacitatea ridicandu-se la 1008 tone. In aceasta perioada s-a diversificat gama produselor realizate atat pentru necesitati proprii cat si pentru piata. In jurul anului 1939, pe langa cabluri din otel, societatea mai producea: curele late, piese din bronz turnat, perii de sarma, sarma ghimpata si funii vegetale, iar in atelierul propriu se faceau o serie de utilaje pentru dotari interne. Datorita conjuncturilor sociale si framantarilor care au avut loc in anul 1940, a fost eliminat capitalul strain din fabrica.
Percy R. Clark
fondatorul companiei
Odata cu acest eveniment de seama in istoria fabricii, s-a schimbat si denumirea acesteia, devenind de la acea data "Cablul Romanesc" S.A.R.
  Dupa anul 1947, datorita nevoilor mereu crescande ale economiei in plina refacere dupa razboi, productia de cabluri a inceput sa creasca astfel ca in anul 1962 se ajunsese la o productie de 5064 tone cabluri.
   Datorita necesitatilor economiei nationale, din anul 1960 au intrat in fabricatie si produsele electrotehnice, adica funii din aluminiu, conductor i din otel-aluminiu si din cupru realizandu-se o capacitate de productie de 200 tone/an.
   Modernizarile succesive au facut competitive cablurile la export, astfel ca prima comanda de cabluri din otel a fost onorata in anul 1966. Comenzile au crescut vertiginos, volumul lor fiind limitat de resursele interne de sarma din otel zincat. Doi ani mai tarziu a inceput exportul de produse electrotehnice, prima comanda de funie de aluminiu fiind onorata in anul 1968.

  Din anul 1975 s-au introdus in fabricatie cablurile cu ocheti (cabluri de legatura), cu bucsi din aliaj de aluminiu. Utilajele din dotarea societatii au fost achizitionate in cea mai mare masura de la firma SKET Magdemburg RDG.
  In urma dezvoltarilor succesive, capacitatea uzinei a ajuns in 1975 la 31000 tone/an, din care cabluri pentru benzi transportoare 3600 tone/an, produse electrotehnice 2000 tone/an.

  In anul 1990 s-au intocmit formele de trecere la societate comerciala pe actiuni, sub denumirea S.C. "Cablul Romanesc" S.A. Ploiesti. Capacitatea actuala a societatii este de 18000 tone/an, are o experienta de peste 70 de ani si produsele sunt apreciate de beneficiarei interni si externi cu o buna traditie in domeniu.Din decembrie 1999 pachetul majoritar de actiuni este detinut de firma cu capital privat Metalicplas Dej. Din anul 2001 (Decembrie) Cablul Romanesc a fost preluata de o companie cu capitaleuropean.

  La 12 noiembrie 2005 Cablul Romanesc a completat 80 de ani cu activitate reusita.

 
Copyright 2006 CABLUL ROMANESC S.A. Ploiesti. All rights reserved.
Powered by Core Design